Maďarsko: Doktorandská rada navrhla odňať titul prezidentovi Pálovi Schmittovi

29.03.2012 Celý región

Budapešť 29. marca (TASR) – Doktorandská rada Semmelweissovej univerzity v Budapešti dnes po svojej mimoriadnej schôdzi oznámila, že navrhuje senátu univerzity odňatie doktorského titulu prezidentovi Pálovi Schmittovi.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI rada vidí opodstatnenie na to, aby titul, ktorý Schmitt získal v roku 1992, bol odňatý. Rada predloží túto iniciatívu senátu univerzity, oznámil rektor Tivadar Tulassay.

Zasadnutia 22-člennej rady sa zúčastnilo 18 členov, 16 z nich hlasovalo za odňatie titulu, dvaja boli proti.

Senát rozhodne o návrhu už dnes popoludní.

Verdikt rady prijala skupina protestujúcich z Poslucháčskej siete v budove univerzity potleskom a ováciami.

Špeciálna vyšetrovacia komisia, ktorej úlohou bolo prešetriť podozrenie z plagiátorstva, v utorok konštatovala, že Schmittova dizertačná práca má síce nedostatky, ale formálne vyhovuje požiadavkám praxe niekdajšej Univerzity telesnej výchovy. Podľa komisie text práce síce obsahuje nezvyčajne rozsiahle pasáže diel iných autorov, táto skutočnosť však mala byť odhalená v priebehu jej hodnotenia. "Je to odborná chyba vtedajšej Univerzity telesnej výchovy. Autor dizertačnej práce si takto mohol myslieť, že spĺňa požiadavky," uviedla komisia.

Schmitt na rozhodnutie komisie reagoval vyhlásením, že zo svojej funkcie neodstúpi. Na summite o jadrovej bezpečnosti v Južnej Kórei v stredu povedal, že výsledok vyšetrovania komisie ho utvrdil v dávnejšom rozhodnutí, preto zostáva naďalej vo funkcii prezidenta.
 

Vyberte región